Kakav šok! Pešić ipak ostaje selektor Srbije?
Svetislav Pešić ipak ostaje selektor Srbije?, Foto: Starsport©

preokret

Kakav šok! Pešić ipak ostaje selektor Srbije?

Neverovatno

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije našla se u svojevrsnom vakuumu nakon što je selektor Svetislav Pešić saopštio da će buduće rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije morati da pronađe novog selektora.

To znači da Pešić, kako sada stvari stoje, nije voljan da produži saradnju sa KSS nakon što mu postojeći ugovor istekne 30. septembra. Problem je i u tome što je predsednik saveza Predrag Danilović u međuvremenu podneo ostavku s namerom da omogući brži dolazak novog čelnog čoveka, koji bi mogao da uđe u pregovore s potencijalnim kandidatima za selektora. Ostavka stupa na snagu 1. oktobra.

Tako trenutno Svetislav Pešić praktično nema s kim da razgovara, čak i ako kod njega postoji opcija da nastavi gde je stao. Podsetimo, za godinu dana biće održano Evropsko prvenstvo, a to bi za popularnog Karija bila gotovo idealna prilika da se dokopa zlata i tako na najbolji način zaokruži ovaj deo karijere na klupi "orlova". Posebno ako bi ponovo uspeo da nagovori Nikolu Jokića da obuče dres Srbije.

Predrag Danilović
Predrag Danilovićfoto: Starsport©

Da li iza aktuelnih Pešićevih izjava stoji stvarna namera da se povuče ili je u pitanju svojevrsno opipavanje pulsa, biće poznato početkom oktobra, a kako saznajemo, Upravni odbor KSS bi najradije da Predrag Danilović ostane na čelu saveza. Smatraju da je dosadašnji prvi čovek srpske košarke dobro radio svoj posao, uostalom, za proteklu deceniju osvojene su 32 medalje, a posebnim sjajem sijaju srebra seniora sa Svetskog prvenstva u Manili i Olimpijskih igara u Parizu.

Problem je u tome što je Danilović ispunio kvotu, odnosno, prema statutu KSS, posle dva mandata nema pravo da ostane na toj funkciji. U tom slučaju bi bilo potrebno da se napravi presedan, odnosno da dođe do izmene delova statuta. Prema informacijama do kojih smo došli, i ta mogućnost je veoma realna, a u toku su pregovori da se legendarni košarkaš nagovori da prihvati takvu opciju, pošto nije bio voljan da se statut menja zbog njega.

U tom slučaju Danilović bi mogao da krene u akciju "ostanak Pešića" jer trenutno ne postoji bolja opcija za mesto selektora. Jedini koji je slobodan, a spada u red odličnih trenera, jeste Aleksandar Đorđević. Svi ostali rade u klubovima i pitanje je da li bi mogli da sede na dve stolice.

Takođe, kao jedan od ozbiljnih kandidata da zameni Danilovića figurirao je Marko Kešelj, državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine. Pitanje je samo da li bi Kešelj prihvatio tako veliki izazov, pošto ima prilično komotnu poziciju u ministarstvu.

U svakom slučaju, vremena baš i nema mnogo, jer već u novembru reprezentaciju čekaju kvalifikacije za Evrobasket, na kome smo najveći kandidati za šampionsku titulu.

Bonus video:

04:36

Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada

(Espreso sport/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.